Det er mye å si om Low G-stemming. Det kan virke litt komplisert i begynnelsen. Her skal jeg forklare så godt jeg kan.
Hva er Low G?
Ukulelen har en ganske unik klang sammenlignet med mange andre strengeinstrumenter. Mye av dette skyldes hvordan ukulelen er stemt, og den er stemt i såkalt re-entrant tuning, noe som kan oversettes til sirkulær stemming. Eller high G.
Ja, den betegnelsen brukes også.
De fleste strengeinstrumenter er stemt i lineær stemming. Gitar, fiolin osv. Det vil si at den første strengen er stemt høyest, og så synker stemmingen for hver streng, slik at den siste strengen er den som er stemt lavest. Men slik fungerer ikke ukulelen og noen andre instrumenter. Femstrengs-banjo og sitar for eksempel. Her er den siste strengen ikke den som er stemt lavest, men den siste strengen er oktavert, det vil si at den klinger en oktav høyere enn man "forventer" av den. Dette gjør at spredningen av tonene blir mindre, og at første og siste streng ofte spiller samme tone. Det gir i sin tur ukulelen sin spesielle lydkarakter.
Dermed er en ukulele med Low G en ukulele med lineær stemming. En ukulele stemt slik den "egentlig" skulle vært stemt.
Det er veldig få ukuleler på markedet som selges og leveres med Low G fra fabrikken. I de aller fleste tilfeller kjøper man en sirkulær-stemt/en med high G, altså en helt vanlig ukulele, og så skifter man strenger.
Fordeler og ulemper med Low G
Her kommer vi inn på det som ofte handler om smak og behag.
En fordel med Low G for gitarister er at en ukulele nå spilles på samme måte som en gitar. Minus de to siste strengene. Det gjør at gitarister raskt føler seg mer hjemme.
En annen fordel, og den vanligste bruksområdet, er at melodispill blir mer logisk. Med en sirkulær-stemt ukulele har du i praksis bare tilgang til de tre første strengene når du skal spille skalaer og melodier. Med Low G får du et større register av toner.
Tradisjonelt akkordspill med Low G-ukulele forekommer også. Den lavt stemte fjerdestringen tilfører noe melankolsk til klangen og passer bra til rolige viser og ballader.
Ulempen er at mye av ukulelens lydkarakter forsvinner. Spesielt dens evne til å "skjære gjennom" lydbildet. Nå høres den mer ut som en gitar. Både godt og vondt, naturligvis. Ukulelen kan også oppleves som mindre kraftig i lyden, siden den lave strengen egentlig hadde trengt en større klangkasse.
Du må kanskje lære om en del akkorder, og ta dem i nye posisjoner. Mange akkordprogresjoner som høres bra ut på en high G-ukulele, har en tendens til å høres monotone ut på en Low G-ukulele.
Low G, Low A, Low D
Man kaller det Low G fordi en C-stemt ukuleles fjerde streng, stemt i G, stemmes i en lavere oktav. Men som kjent stemmer vi ofte ukuleler i D i Norden. Man kan stemme D-stemte ukuleler etter samme prinsipp.
Da kalles de per definisjon Low A, siden fjerde streng nå er stemt i A. Men i daglig tale heter det Low G, uavhengig av C- eller D-tuning.
Det finnes spesielle strengesett for dette, men det er uvanlig å stemme sopran- og konsert-ukuleler på denne måten. Man kan få problemer, avhengig av den korte strengelengden, med at den lave strengen nå intoneres dårlig, det vil si at den høres falsk ut når man spiller på den. Sopran- og konsert-ukuleler har også litt for små klangkasser for at den lave strengens tone skal klinge ordentlig bra. Men det er en smakssak.
Med bariton-ukuleler er det motsatt. Her er Low D det vanligste. Du må besøke en ganske godt utstyrt musikkbutikk for å finne et high D-strengesett. Det er langt fra alle strengprodusenter som tilbyr high D.
Å konvertere en ukulele fra high G til Low G
Dette er faktisk ikke alltid så enkelt hvis du er uheldig. Det som hovedsakelig skiller et vanlig strengesett fra et Low G-strengesett er fjerde streng. Den er dobbelt så tykk som en vanlig fjerdestring. Ofte er det en spunnet streng.
Sporet/skåren i sadelen som fjerde streng løper langs må som regel files og bli bredere. Ellers får den nye, tykkere strengen ikke plass og legger seg liksom oppå. I beste fall blir strengehøyden for stor. Det vil si at den blir tung for fingrene å trykke ned. Men det oppstår sannsynligvis flere problemer. Det vil rasle og skurre fra strengen, og den vil intonere dårlig.
En fin fil koster ikke så mye. Samtidig må du vite noe om hvordan du skal file, for ellers kan det nye, bredere sporet også forårsake rasling og ulyd. Fil ikke selv hvis du er usikker.
Avhengig av hvilket strengfeste ukulelen har, kan sadelen trenge justering. Ulike strengfester og sadler er forskjellige vanskelige og kompliserte å tilpasse til den nye strengen. Du kan måtte bore og/eller file. Det samme gjelder her - du risikerer å ødelegge sadelen og strengfeste, og dermed hele ukulelen, hvis du gjør feil.
Å konvertere en ukulele fra Low G til high G
Hvis den ovennevnte konverteringen er gjort nøye, og du har litt flaks, kan det hende at det ikke trengs noen tilbakekonvertering i det hele tatt. Du bytter bare tilbake til et vanlig strengesett og du er ferdig.
Eller så kan det hende at sadelen må justeres. Men det er mye lettere å gjøre sadelens spor bredere enn å gjøre de smale igjen. I noen tilfeller trengs en ny sadel.
Men som jeg skrev tidligere, hvis du har flaks er det minimal justering som trengs for å konvertere ukulelen første gang, og da kan du sannsynligvis også konvertere tilbake uten problemer.
Men spontant så tenker jeg at hvis man ikke kan bestemme seg for om man vil spille high eller Low G, så er det enklest å ha to forskjellige ukuleler.