Stemmeapparatets historie

Stemmeapparatets historie

Stemmeapparater har eksistert så lenge det har vært moderne teknologi. De første generasjonene var store og knapt engang portable. De var som regel designet som kofferter, gjerne med en form for bærereim, og kontrollpanelet/displayet kunne nesten forveksles med kontrollpanelet til et kjernekraftverk. Du koblet instrumentet til den via en instrumentkabel, eller så brukte du den innebygde mikrofonen, hvis det var en. For å stemme et akustisk instrument måtte du sitte i et rom med så lite omgivelseslyd som mulig.

Teknologien og elektronikken krympet, heldigvis. På 80- og 90-tallet var de blitt så små at de fikk plass i en normal instrumentkoffert. Innebygd mikrofon ble standard.

På begynnelsen av 2000-tallet ble stemmeapparater av typen clip-on så pålitelige og billige at vanlige forbrukere fikk tilgang til dem. Stemmeapparater uten en tradisjonell mikrofon, som i stedet fanger opp vibrasjonene fra instrumenthodet for eksempel. Jeg husker første gangen jeg fikk prøve en slik, og det plutselig ikke trengte å være helt stille rundt meg for at jeg skulle kunne stemme – Fantastisk følelse!

I mange år var clip-on-stemmerne veldig vanlige blant akustiske musikere. Disse stemmerne fikk også stadig mer forseggjorte skjermer og nye funksjoner. Det kom også stemmeapparater som kunne stemme flere toner samtidig og/eller analysere hele akkorder. Men de var dyre.

I dag, 2024, er det en stemmeapparat som sakte men sikkert blir mer vanlig, og det er stemmeapparaten i form av en app. For mange er det en form for kompromiss. Nå må du igjen sitte i et relativt stille rom. Men til gjengjeld er det én ting mindre å holde styr på og skaffe batterier til. Telefonen har man alltid med seg.

Den beste stemmeapparaten er ikke den med flest funksjoner og finest skjerm – men den som du garantert har med deg.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.