Ukulelebass er ikke en ukulele

Ukulelebass er ikke en ukulele

Ukulelebassen er et like nytt som misforstått instrument

Mange ukulelespillere kjøper den og tror at det er en bassukulele, på samme måte som det finnes bass-saksofoner, bassfløyter og lignende instrumenter. Koblingen er altså ikke helt ulogisk. Deretter vises ofte ukulelebasser og ukuleler i samme montrer på messer og lignende og i alle slags reklamesammenhenger. Noe som ikke gjør forvirringen mindre. Men nå heter det jo ikke bassukulele, men ukulelebass. Det er en bass. Faktum er at den eneste koblingen denne typen bass har til ukulele er at den deler mensur/strenglengde med bariton-ukulelen. Idéen til ukulelebassen kom når man satte på bassstrenger på en bariton-ukulele.

På den ene siden finnes det mange ukulelespillere som kjøper ukulelebasser og på den måten, litt ved et uhell, kommer i kontakt med bassens fantastiske verden. Noen av disse lærer seg å spille bass. Andre returnerer bassen til butikken igjen fordi det ikke går å spille ukulele på den. På den andre siden finnes det mange bassister som unngår å se nærmere på ukulelebassene fordi de tror at det ikke er en bass, men en ukulele.

Ukulelebassens målgruppe og bruksområder

Mange tror at den har noe med ukulele å gjøre. Navnet kommer fra at de første ukulelebassene var modifiserte baritonukuleler. Men i dag, rundt 20 år etter at de første kommersielle ukulelebassene kom ut på markedet, er denne koblingen veldig liten. Ukulelebassen har blitt et eget instrument. Men med et litt uheldig navn, kan man si.

En bass for barn?

Både ja og nei. Et musikkinstrument er ikke automatisk et barnevennlig instrument bare fordi det er lite. Sammenlign med fiolin, ukulele munnspill osv. Men for all del, en ukulelebass er lett å bære med seg og dens korte hals er takknemlig for små hender, så den kan absolutt passe bra for unge bassister.

Strengene

Mange velger å spille ukulelebass nettopp for de myke strengene. Andre velger å spille ukulelebass TIL TROSS for de myke strengene. Noen velger rett og slett bort ukulelebassen, nettopp på grunn av de myke strengene.

Det finnes mange meninger om de silikonaktige strengene. De er både elsket og hatet. De første årene fantes det kun silikonstrenger til disse bassene - og med all respekt, de første generasjonene av disse strengene var ikke særlig bra. Men de senere årene har det skjedd mye på ukulelebass-streng-fronten. Det er flere og flere etablerte produsenter som begynner å produsere disse og ikke minst jobber for å forbedre dem - det kommer også helt nye typer strenger med jevne mellomrom. Ikke minst strenger omspunnet med metall. I dag finnes det strengsett som både ser ut, lyder som og føles som "ekte" strenger når man spiller på dem.

En reisebass

Uansett hva man mener om strengene og den korte halsen, kan man ikke komme fra at det er lettere å reise og være mobil med en ukulelebass enn med en tradisjonell bass. Eller en kontrabass for den delen. I de fleste tilfeller burde du kunne ta med en ukulelebass som håndbagasje på et fly.

Vær forsiktig med de billigste bassene!

I dag finnes det mange produsenter som lager ukulelebasser, til både godt og ondt. Det gode er at grensen for hva en ukulelebass faktisk kan være og yte, blir presset framover. Men så ender vi opp med billige, nesten uspillbare basser som et biprodukt. Det er vanlig med stemmeskruer som ikke fungerer og piezo-mikrofoner som er dårlig montert. Ønsker du å være sikker på å kjøpe en god bass, så kjøp et merke du kjenner til fra før. Og unngå helst den aller billigste modellen.

Bare 4-strengede basser?

Det finnes nesten bare 4-strengede ukulelebasser på markedet. Men det finnes noen få 5-strengede eksempler. Ettersom etterspørselen øker og ukulelebassens status blir høyere, kan man anta at de 5-strengede ukulelebassene blir vanligere.

Mensur/strenglengde

De fleste ukulelebasser har en mensur på 19-20 tommer og de fleste strengene er tilpasset dette. Men det finnes (og det blir mer og mer vanlig med) ukulelebasser på rundt 23 tommer.

Bare med piezo-mikrofoner?

Til nylig var det bare ukulelebasser med piezo-mikrofoner som fantes, bortsett fra et og annet hjemmebygg. Men nå finner stadig flere modeller, fra flere produsenter, veien ut på markedet med magnetiske mikrofoner.

Halvakustiske og solide

Grensen for hva en ukulelebass er, flyttes hele tiden. For 10 år siden var en ukulelebass en (halv)akustisk bass med en mensur på 20 tommer med gummistrenger. I dag kan vi se solide ukulelebasser på 23 tommer med stålstrenger og magnetiske mikrofoner.

Tilbake til bloggen