Hvordan velge ukulelestørrelse?

Å finne den rette ukulelen kan være vanskelig. Ukuleler finnes i forskjellige størrelser og former, med forskjellig materialbruk og varemerker. Her forklarer vi de viktigste forskjellene.

Ukuelelesizes

 

Ukulele bygges i fire vanlige størrelser: sopran, konsert, tenor og bariton.  Illustrasjonen over viser forholdet mellom de forskjellige størrelsene. Sopranen er den minste og vanligste, og regnes som standardstørrelsen. Konsertmodellen, concert, har litt lengre  strengelengde, mensur, og dermed lengre hals med flere bånd. Tenor har større kropp og mer basstone. Den største, baritonen, er nærmere gitaren i tone og stemming. 

Den spesielle ukulelelyden skyldes at den fjerde strengen er stemt en oktav høyere enn vi er vant med fra andre strenginstrumenter. Bariton-ukulelen stemmes derimot som gitarens fire toppstrenger: d´ g´ h´ e'.

I USA brukes som regel c-stemningen g' c' e' a' til både sopran, konsert og tenor.  Vanlig standardstemming av sopran- og konsert-ukulele i Norden og Nord-Europa er d-stemningen a' d' f#' b'. D-stemningen er ofte vist til som den opprinnelige stemmingen på Hawaii, og i Nordisk Ukulele mener vi at denne er den beste for sopran-ukuleler med tradisjonell liten kropp. Konsert- og tenor-ukuleler kan likevel med fordel stemmes med c-stemmingen. Det er uansett ikke vanskelig å bytte mellom c- og d-stemming når først fingersettingen er på plass.

Les mer om størrelse og bruksmåter her.

Sopranen er altså den tradisjonelle størrelsen på 51 cm. Dette er den vanligste og den størrelsen som de fleste forbinder med ukulele, det er denne som gir den ekte, typisk klassiske ukulelelyden.  I tilegg til den mest kjente ukulelefasongen, har ananasfasongen blitt  ganske vanlig (se bildet).

En anelse større er konsertukulelen på 58 cm. Kroppen er større og nakken er lengre med mer plass mellom båndene, noe som gjør det litt enklere å håndtere. Den har – som sopranen – den typiske og klassiske ukulelelyden og er gjerne litt mer lydsterk. Har du lyst til å spille «klassisk» ukulele, men trenger litt mer plass til fingrene på gripebrettet, bør du vurdere denne. 

Det må nevnes at selv om Youtube og amerikanske ukulelebøker gjerne tar utgangspunkt i c-stemming, er d-stemming absolutt å anbefale for sopran og konsert.  Trerdjestrengen, som er den tykkeste strengen,  vil ofte skrangle og virke litt løs ved c-stemming.  Ved å gå et tonetrinn opp, blir strengene strammere og låter bedre.

Tenoren  har blitt ganske populær de senere årene. Den er normal 66 cm. Den kan avike litt fra ukulelelyden og høres dypere ut, mer i nærheten av en klassisk gitar (imidlertid stadig mer ukulele enn gitar) enn sopran- og konsertukulelene. Mange profesjonelle og velkjente ukulelespillere velger tenor-størrelsen (for eksempel Espen Lind i Scared of Heights).

Den største i gjengen er på 76 cm og kalles bariton. Denne har den dypeste tonen og høres mer ut som en klassisk nylonstrenget gitar. Dette er nok den minst solgte ukulelen, siden mange musikanter velger ukulele på grunn av størrelse, bærbarhet og nettopp ukulelelyd. Stemmingen skiller seg også fra de andre størrelsene, den likner mer på gitar. Uansett, i orkestersammeheng kan baritonen bidra til å skape dybde i lydbildet. 

Alle størrelser kan også forekomme med forskjellig, tildels fantasifull form på kroppen  men det er lengden på gripebrettet, eller egentlig strengelengden (mensur), som avgjør om det er en sopran eller en konsert.

 

TypeMensurLengdeStemmingAntall bånd
sopran 13 in (33 cm 21 in (53 cm) a' d' f#' h' 12-15
konsert 15 in (38 cm) 23 in (58 cm) a' d' f#' h' eller g c' e' a' 15-18
tenor 17 in (43 cm) 26 in (66 cm) g c' e' a'  17-19
bariton 19 in (48 cm) 29 in (74 cm) d g h e'  18-21


Tabellen over viser de foskjellige standardstørrelsene. Merk at det kan forekomme andre, spesialdesignede størrelser som avviker fra disse målene.  De siste årene har for eksempel sopranissimo blitt stadig mer populær. Denne er enda mindre (16 inch=40 cm) enn den sopranoformede ukulelen.

(Stemmingen vises med Nord-Europeisk notasjon, dvs vi bruker  bokstaven h´i stedet for b´.) 

Se også denne lenken for mer om størrelser, stemming osv.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukulele

/ tor otto

 

 

 

 

Nyhetsbrev popup

Kontakt

HAR DU SPØRSMÅL ? 
Kurs: 
+47 92856729
kurs@nordiskukulele.no
Butikk::
+47 92661120
salg@nordiskukulele.no

Vårt nyhetsbrev

Registrer deg for å motta nyheter om våre kurs og ukuleler. Vi deler ikke adressen med noen andre.

nyheter på epost

Epost:

Fornavn:

Etternavn:


Sosiale medier

 

 

Facebook

Twitter    Instagram